top of page

KONSTENS KONTRASTER

Förkärleken till naturen finns med i allt han gör, i skapandet av tidlösa naturobjekt och modern popkonst. Kändisar står på kö till hans konstverk, men Peter Eugén står stabilt med båda fötterna på jorden.

Han är en erkänd konstnär i så väl konstkretsar som bland kändisar. Stillheten och rötterna i de norrländska skogarna har bytts ut till en arbetsplats världen över, trots det hittar Peter Eugén alltid hem i sitt skapande. – Jag älskar att vara ute i naturen och jag gillar att förmedla mina rötter i mina verk.

Moder jord och naturens kraft går inte att ta miste på i Peters mjuka alster, allt som oftast visar han motiv av spegelblankt vatten och ett rogivande lugn. O andra sidan är Peter en hårdrockkille som gillar tuffa och hårda motiv från musikbranschen och han är minst lika känd för sin popkonst. John Lennon och Slash är några av alla legender som förevigats i Peters porträttmåleri och popkonst.

Som människor bär vi alla på olika sidor inom oss, i Peters verk får naturmänniskan och rockkillen mötas i det kreativa skapandet av olika motiv och känsloförmedlingar. – Jag förmedlar mina olika sidor i mitt skapande. Vissa kan tycka att det är en nackdel då konst- närer oftast snöar in på en genré. För mig handlar det inte om att anses bra eller dålig, jag målar och skapar för min egen skull, säger Peter.

Redan som femåring visste Peter att det var konstnär han ville bli. Farfar Sven Eugén var konstnär och varje gång Peter fick följa med till ateljén blev han trollbunden av atmosfären. – Jag har alltid gillat det vackra i konsten, det tilltalade mig redan som barn. Att kunna skapa något från blankt blad till ett inspirerande konstverk är en häftig process. Farfar lärde mig inte att måla, men han inspirerade mig.

Som självlärd konstnär började Peter att måla på riktigt vid 17 års ålder. Hemma i Sundsvall gick han omkring med sina verk under armen och frågade runt på olika caféer om han fick ställa ut sina tavlor. Det har varit en lång och utdragen resa som tagit honom dit han är idag. – Resan har gjort mig tacksam till mitt skapande. Jag vaknar varje gång och påminner mig själv om att jag får göra det jag älskar allra mest.

I början var det familj och vänner som tilltalades av Peters konst, idag 25 år senare är målgruppen vad Peter själv kalla den ”världens spretigaste”. Ibland tar ett verk plats i en fjällstuga uppe i Lappland, för att nästa dag få en förfrågan av Bruce Springsteen eller Sean Connery, som vill köpa ett verk. Tyskland, Asien, USA och norra Europa är köpstarka marknader och Peters tavlor har stlläts ut på stora och bra gallerior världen över.

Oavsett om världen inspirerar, lockar och har utgjort en arbetsplats under många år, så trivs Peter allra bäst på sin gård utanför Tumba. – Här har min ateljé vuxit fram och det är bra att jag har den nära. Vips så vaknar jag mitt i natten med inspiration, då kan jag gå ut och påbörja en ny skapandeprocess. För 4,5 år sedan blev Peter pappa, något som förändrat både livet och skapandet. – Min son har fått mig att se allt det vackra som jag inte sett förut. Det är klart att det avspeglas i mina penseldrag.

Gården byts ofta ut mot smultronstället i Ångermanland. De vackra naturdetaljerna som speglas i Peters verk är alla hämtade från trakterna till sommarstugan. – Det är familjens oas, här har jag spenderat varje sommar. Jag fotar mycket när jag besöker som- marstugan. Fotona använder jag sedan i skapandet och det finns alltid detaljer och minnen från mitt älskade Ramsele, avslutar Peter.


I nästa nummer publiceras en längre intervju med Peter Eugén. Till dess kan du följa hans resa via Instagram @petereugengallery

42 views

コメント


bottom of page