top of page

Upplysande verk

Hans konst speglar och påminner oss om att vi måste ta hand om och vårda moder jord med medvetenhet. Ivan Da Silva lyckas porträttera något så abstrakt som tidens effekt, styrka och kraft genom fascinerande foton som sätter ljus i dubbel bemärkelse.

Vardagen bestod av estetik och grafik, Ivan Da Silva jobbade som art director på en tidning. Helt plötsligt ändrades vardagen och Ivan fick chansen att tänka om. Han hade alltid haft ett intresse för foto och bestämde sig för att köpa en kamera för att sedan haka på den stora mingeleran.


Vimmelfotografiernas högtid for förbi i samma tempo som Ivan självlärde sig fotokonsten. Han insåg snabbt att han ville så mycket mer än att endast fota event.

-Jag ville bli en mångsidig fotograf, där jag ständigt utmanar mig själv och testa mig fram inom olika genrer. Vilket jag lärt mig att utvecklas själv under resans gång.


Utvecklingen inom foto generade till reklamjobb, jobba med stora mode designers, porträttera kända ansikten och utvecklas inom fotokonst. De olika uppdragen har det tagit honom till fascinerande platser inte bara i Sverige utan även ute i världen.


Idag är Ivan Da Silva en väletablerad fotokonstnär. En dröm som givetvis inte kom att bli verklighet över en natt, utan som vuxit fram längst vägen. Ivans karriär och resa är ett bevis på att alla ska följa sina drömmar och drivas av viljan att jobba med det man brinner för. Hans prestigefyllda portfolio är ett bevis på att disciplin, målmedvetenhet, ödmjukhet och tålamod är vägen till framgång. Men Ivan är också mån om att belysa att ingen kan göra den här typen av resa ensam utan att omringa sig av bra människor som inspirerar och stöttar.

Alla Ivans expeditioner har gestaltat honom som konstnär och resulterat till de två av hans mest kända konstutställningar: Fabbrica Naturale som senare utvecklats till Human Nature.

Ivan var på en inspirationsresa i Rom 2013, där han av en ren slump hittade en övergiven fabrik som stått tom i över 50 år. Han valde att stanna i fabriken under ett par dagar, för att dokumentera vilket resulterade i utställningen Fabbrica Naturale. Da Silva vill belysa de spår vi lämnar efter oss. Hur vår överkonsumtion förstör och hur vi tagit naturen för givet under så lång tid. Trots detta är naturen så mäktig att den äter upp och återställer det mesta, även om vi människor fördärvar det.

-Jag hittar det vackra i det mest kaotiska och det speglar jag i min konst. Det är alltid mycket som händer i mina bilder.


Ivan vill jobba mer aktivt med klimatfrågan och genom konsten upplysa om klimatkrisens faktum. Samtidigt som hopp och lösning är viktigt att bära med sig, vilket också framhävs i Da Silvas Human Nature.


Se mer av Ivans konst: ivandasilva.com


10 views

Comments


bottom of page