top of page

Semlor hela veckan

I tisdags inföll en av årets fetaste dagar – nämligen fettisdagen, eller semmeldagen som de flesta kallar den nu. Vi på redaktionen tycker att en dag är för lite att tillägna vår favoritbulle, så vi föreslår att låta frossan fortsätta veckan ut.

Byt ut barrundan mot en semmelrunda och upplev några av Stockholms finaste bagerier, caféen och konditorier i helgen. Det är nog inte så mycket nyttigare än att bar-hoppa, men det gör mycket gott för själen. Här är tre klassiker du inte får missa:


Tössebageriet Ett bageri som du inte får missa är det klassiska Tössebageriet på Karlavägen. De har serverat östermalmsbor bakelser och tårtor sedan 1920-talet. 2015 blev de ett omtalat inslag under fettisdagen med deras innovativa ”semmelwrap”. Semmelwrappen finns att köpa i år igen, men vi testade en helt vanlig semla i år och den smakade precis så gott som vi förväntade oss.


Gunnarssons Specialkonditori I 75 år har Gunnarssons på Götgatan på Söder bakat bröd, tårtor och kakor för finsmakare och livsnjutare. På bottenvåningen köper du med dig kakor i vackra cellofan-påsar, specialbeställda tårtor eller nybakat bröd. I cafédelen på övervåningen kan du göra som oss och avnjuta en fetvägg, alltså en semla i varm mjölk.


Enligt många finns även Stockholms godaste veganska semla på Gunnarssons.


Vete-katten Ester Nordhammar grundade ett av Stockholm citys högst älskade bagerier år 1928. Sedan dess har det blivit en favorit för shoppare att vila benen, för studenter att mötas för grupparbeten och för familjer att samlas. Bland de många rummen på Kungsgatan 55 finns både små vrår för avskildhet och stora salar där man kan försvinna i sorlet av livsnjutande storstadsbor. Givetvis erbjuder de ett urval av semlor, både klassiska och nytänkande – som deras vaniljsemlor, perfekt för de som inte gillar mandelmassa.

17 views

Comments


bottom of page