top of page

Udda utställningar just nu

Fjärde advent närmar sig och för den som vill spendera helgen med nära och kära och samtidigt uppleva något nytt finns det flera spännande utställningar att besöka i Stockholm under helgen.1 . Inspireras av andras pepparkakshus

På Arkdes hittar vi just nu en annorlunda och väldoftande utställning som passar adventfirandet. Vuxna, barn, amatörer och proffs har lämnat in sina pepparkakshus till en tävling där vinnaren utses nu på söndag den fjärde advent. Utställningen går att se till och med 9 januari.


Arkdes hittar du på Exercisplan 4 på Skeppsholmen.


2. Värdelösa pengar

Vad händer när pengar blir värdelösa? På utställningen ”Hyperinflation” på Ekonomiska Museet får vi en inblick i hur förödande konsekvenserna blir för samhället när pengar förlorar sitt värde. I utställningen visas bland annat sedeln med den högsta valören någonsin på hundra biljoner pengö som utgavs i Ungern efter andra världskriget, tyska nödsedlar och ett ostmynt från Ryssland.

– Vi låter besökarna få en känsla för hur det är att leva i ett samhälle där det råder hyperinflation. Genom utställningen vill vi väcka tankar kring pengars värde och ge insikter om inflation och hyperinflation på ett lättillgängligt sätt, säger projektledare Sara Carlin.

Ekonomiska Museet hittar du på Narvavägen 13-17 på Östermalm.3. Två utställningar på Accelerator

Den brittiske konstnären Jonathan Baldocks har sin första soloutställning i Sverige just och i helgen är det sista chansen att se den på konsthallen Accelerator vid Stockholms universitet.

Verken som skapats för Accelerator präglas av en omvälvande tid med relationen till hem och personligt utrymme som är både skyddande och kvävande.


Baldock visas parallellt med den svenska konstnären Adéle Essle Zeiss vars utställning också präglas av sinnlighet, närvaro och en försiktig hoppfullhet. Relationen till den mänskliga kroppen och vårt förhållande till personligt utrymme står i fokus.


Essle Zeiss skapar visuellt avskalade performanceverk och installationer som förstärker den mänskliga kroppens närvaro i rummet. Som betraktare befinner man sig i rummet med personer som utför verken i tystnad och koncentration. Rummet laddas med hjälp av långsamma rörelser och enkla objekt som förtydligar kropparnas subtila gester.


Du hittar båda utställningarna på Accelerator - Frescativägen 26A.
4. Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete

Dansmuseet firar 100-årsjubileum av Svenska Baletten i Paris med utställningen ”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete”. Besökare får uppleva svensk danshistorias mest spännande internationella äventyr och får lära känna människorna bakom det nyskapade kompaniet – bland annat koreografen Jean Börlin som har en egen parallell utställlning ”Jean i garn”.


Med vykortet som förebild har föreningen Skapande broderi Stockholm broderat över 60 motiv som ställs ut på Dansmuseet. Vi möter Jean på väg uppför Globen, på lina över Kungsgatan och svävande på små moln ovanför Stadshuset.


Båda utställningarna finns att se på Dansmuseet på Drottninggatan 17.5. En riktigt blodig jul

På Viking Museum finns en utställning för dig som vill lära dig mer om jultraditioner och vilka grenar som kan tänkas komma från vikingatiden. Under deras exklusiva julvisningar lyssnar besökarna till deras kunniga guider som berättar om blot, högtider, tomtar, mat och dryck samtidigt som det serveras glögg och julgodisar.


Viking Museum hittar du på Djurgårdsvägen 48.

52 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page