top of page

Tempo Dokumentärfestival startar ikväll

Ikväll drar dokumentärfestivalen Tempo igång med kritikerhyllade festivalfavoriter och exklusiva världspremiärer som Calendar Girls, Ett jävla liv – En film om Bodil Malmsten och Gabi, mellan åren 8 och 13.

Festivalen invigs med Calendar Girls som går att se både på biograf och digitalt.

Den 7 mars öppnar 2022 års upplaga av Tempo Dokumentärfestival med den svenska premiären av Calendar Girls, en feelgood-dokumentär om kvinnlig gemenskap med både tårar, humor, åldrande, vänskap, men framför allt dans i fokus.


– Det känns väldigt kul att få öppna Tempo med en så färgsprakande, dansant och varm film, säger Ulrika Bandeira, programchef på Tempo.


Andra premiärer vi ser fram emot att se i veckan är litauiska Lobster Soup, svenska When I dance och franska There will be no more night.


På tisdag har Pepe Audreus och Rafael Moles "Lobster Soup" premiär på Tempo Dokumentärfestival.

Ulkainsk film i programmet I år kommer Tempo visa fjolårets vinnare i deras tävling ”Stefan Jarl International Documentary Award” – ukrainska The Earth Is Blue as an Orange av Iryna Tsilyk. För varje strömning via festivalpasset kommer Tempo att skänka motsvarande summa för vad en biobiljett kostar till Röda Korsets insamling för hjälpinsatser i Ukraina.


The Earth Is Blue as an Orange är ett ömsint porträtt av en familj i östra Ukraina som tillsammans gör en film om sitt liv för att klara av det dagliga traumat av att leva i en krigszon. När den äldsta dottern Myroslava kommer in på filmskola involveras hela familjen i filmskapandet. Utanför faller bomberna och nere i husets källare iscensätter familjen en flykt från verkligheten genom att berätta om sina erfarenheter av densamma.

Extrainsatta "The Earth is Blue as an Orange" visas på tisdag 8 mars.

Filmerna i Tempo dokumentärfestival går återigen att se på biografer som innan pandemin, men den som vill kan även ta del av innehållet digitalt på Draken Film. Där går det också att se filmer ur en samling med tidigare vinnare av festivalen.

5 views

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page