top of page

Smycken för fred

Bakom ett vackert smycke finns alltid mycket mer än blotta ögat kan se. Några som tagit det steget längre är Håkan och Fredrik bakom Arild Links Fine Jewelry, som gör succé med sina smycken. De tillverkas av nedsmälta illegala vapen, vilket gör att varje smyckesbärare bidrar till en bättre värld. Fina smycken i dubbel bemärkelse, helt enkelt!


Grundarna Håkan Orrling och Fredrik Ivansson möttes långt bortom smyckesvärlden. Tillsammans satt de och väntade på att deras söner skulle spela klart sin fotbollsmatch. Baracken i sig kanske inte var så inspirerande, men de fann varandra i ett samtal om försäljning och design. Två olika planhalvor de båda är riktigt vassa inom. Håkan Orring är andra generationens guldsmed och har en verkstad och butik i Helsingborg. Fredrik Ivansson har en bakgrund som försäljningschef på TV4 och Sydsvenskan. Snacket invid fotbollsplanen resulterade i att de slog sig ihop för att starta Arild Links och drömmen om att bygga ett globalt företag var snart ett faktum. –Kombinationen av en sagolik kreatör, Håkan har en helt egen estetik, som rör sig utanför den traditionella smyckesindustrin. Och där jag med min stora passion för entreprenörskap och byggandet av ett varumärke är en enorm styrka där vi har respekt för varandras kompetenser. Det är en vinnande kombination, säger Fredrik Ivansson CEO Arild Links. Armband, halsband, örhängen och ringar- alla smycken har ett eget uttryck och budskap. Med allt från en stiliserad hjärna, döskallar, hjärtan och peacemärken. Trots dess olika design och känsloförmedling bär alla smycken på samma grund och är tillverkade av ett betydelsefullt material. Humanium Metal, en metallmix som utgörs av nedsmälta illegala vapen. Insamlingen görs av biståndsorganisationen Individuell Människohjälp (IM) och när vapen runt om i världen beslagtas smälts de ned. Istället för att låta metallen gå till spillo, kan den nu användas till bland annat smycken.

–Hela vår affär bygger på vår story – det ska inte bara vara något vackert utan också göra skillnad. När vi då sprang på Humanium Metal så kändes allt så rätt. Det vi betalar för metallen använder IM till överlevare och program för förebyggande av väpnat våld. Pengarna som genereras till Humanium Metal går till globalt påverkansarbete, program med lokala organisationer och till att möjliggöra fler destruktioner av illegala vapen, säger Fredrik.


Smyckenas design, detaljer och material gör att de sticker ut. Den som bär smyckena känner sig inte bara fin utan också väldigt speciell. Genom att välja Arild Links tar också bäraren ställning för en bättre och mer human värld som ska vara en vacker plats för alla att leva i. En av de första produkterna var armbandet Non-Violence bangle. Ett armband gjort av nedsmälta illegala vapen och där varje sålt armband genererar pengar till den ideella organisationen Non-Violence, en organisation som arbetar med att utbilda barn och ungdomar i konflikthantering. Håkan är stolt över att de är ett starkt team som jobbar ihop. – Ensam är inte stark, nu är jag delägare i ett team som marknadsför Arild Links i hela världen. Tillsammans har de skapat en kollektion av örhängen, ringar, halsband alla med material av Humanium Metal i kombination med andra ädelmetaller som guld och diamanter samt en tredje linje av armband – Changes som finns med band tillverkade av återvunna PET-flaskor eller handvävda tygrester i samarbete med mattvarumärket Seboü, alla med lås i Humanium Metal, även det i samarbete med Non-Violence. Smyckena har burits av kändisar som Ringo Starr, Peg Parnevik, Alexander Karim, Camilla Läckberg. –Det är vi så klart glada för och det är positivt för den publicitet vi får. När vi arbetar med ambassadörer så är det viktigt att de står bakom våra värderingar samt är trovärdiga med sina åsikter.

Försäljningen sker både via egen e-handel men även butiker. Idag finns återförsäljare i runt om i hela Sverige. Sedan 2021 finns Arild Links etablerade på NK i Stockholm och Göteborg. Samt med fysiska butiker i Tyskland, Danmark, Spanien och Norge. Samt i externa e-handels sajter i Sverige och USA.


Nu jobbar Arild Links för fullt inför lanseringen i USA, där i snitt 122 personer dör varje dag av dödskjutningar.

–Det är fruktansvärt och vi vill därför göra allt vi kan för att minska detta. Vi kommer att börja med att lansera oss i New York under hösten. Non-Violence organisation ser detta som en möjlighet att bygga sin verksamhet där och kommer därför vara med på resan. Tillsammans har vi som mål att skapa ett fredligare samhälle.


Läs mer på: arildlinks.com

133 views

Comentarios


bottom of page