top of page

På scener i Stockholm

Lättade restriktioner kan firas på andra sätt än resor och fest. Den tidiga våren har mycket att komma med för alla kultursugna, här kommer tre tips för februari och mars.

Foto: Klara G

Klassiker på nytt sätt

Dramatikerduon Ohlin-Meidal är för sjätte gången tillbaka med en helt egen version av en klassiker. Denna gång är det (Macbeth) efter en idé av William Shakespeare. Texten är på blankvers, men inte en replik från originalet finns kvar. Huvudrollerna görs av Hannes Meidal och Maia Hansson Bergqvist och på scen syns även, bland andra, Christina Schollin som återkommer till Dramaten efter 25 år och Leif Andrée och Tina Pour-Davoy som båda debuterar på Dramaten. Urpremiär på Stora scenen den 18 februari.

Foto: Sören Vilks

Alkestis på Dramaten I Elli Papakonstantinous musikalisk och feministisk omtolkning av Alkestis kastas publiken rätt in i en gemytlig fest där Kung Admetos och hans vänner firar att han just undgått döden. Hans fru Alkestis har räddat honom genom att dö i hans ställe. Men snart kommer Herkules till Alkestis räddning och hämtar hem henne från dödsriket.

Julia Kent, cellist och kompositör från Vancouver, baserad i New York har komponerat ny musik till uppsättningen. Julia Kent har tidigare samarbetat med grupper som Rasputina och Antony and te Johnsons. I samarbete med Kungliga Operan.

Foto: Matilda Rahm

Barnbok på Stadsteatern För första gången någonsin blir barnboksklassikern Kulla-Gulla pjäs. Berättelsen om barnhemsbarnet Gulla och hennes osvikliga godhet och civilkurage, som fängslat flera generationer bokälskare sedan debuten 1945. Historien utspelar sig i början av förra sekelskiftet, men Kulla-Gullas rättskaffenhet och mod att stå upp för de svaga är lika aktuell nu som då. När hon tar klivet ut på Stora scenen bjuds publiken på nedslag i bokens många händelser presenterat av en stor ensemble, specialskriven musik och mycket dans. Titelrollen som Kulla-Gulla görs av Maja Rung. Regisserar gör Maria Sid, tillika teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern. Urpremiär 4 mars.

30 views

Comments


bottom of page