top of page

Outdoor-workware med fötterna på jorden

Garphyttan Originals plagg tar det bästa från landsbygden och brukssamhället


För att komma ut i naturen behöver vi inte speciellt mycket, förutom kläder på kroppen och lite matsäck. Blir intresset för outdoor-aktiviteter större så växer behovet att bygga upp en mer anpassad garderob för än mer ändamålsenlig funktionalitet och bekvämlighet i alla situationer. Hos Garphyttan Original går varje plagg igenom noggranna tester för att säkerställa både komfort och användarvänlighet. Ingenting lämnas åt slumpen och ingenting blir till bara för att följa en trend.


Outdoor-experten Johan Skullman och entreprenören Martin Berling startade Garphyttan Original strax före pandemin bröt ut. Idéen hade vuxit fram genom det gemensamma intresset för natur och friluftsliv, i kombination med att de såg en lucka på marknaden för brukskläder i mellanprisklassen.


Martin är uppvuxen i en familj som varit i branschen för outdoor-kläder i två generationer. Efter flera lyckade startup-projekt i ryggen kände han att han ville skapa ett robust konsumentvarumärke som inte fokuserade på en specifik produkt.


– Det kändes som att timingen var bra för att starta ett riktigt varumärke med en komplett produktföljd som primärt inriktas direkt mot konsumenten via e-handel och där återförsäljarledet ges lägre prioritet, med undantag för några få butiker, säger Martin Berling.

Martin och Johan träffades när de jobbade tillsammans med ett annat outdoor-varumärke och i januari 2019 bestämde de sig för att starta ett eget. Bara tio månader senare var Garphyttan Original i gång.


– Som alltid när man startar något nytt har det varit och är alltjämt ett dagligt hårt arbete, men det går mer rätt än fel så det är väldigt kul. Mottagandet har varit väldigt bra.

Johan har en 30 årig bakgrund i försvaret där han har jobbat med systemutveckling av personlig utrustning som en central del vid sidan av den normala förbandsverksamheten. Sedan tolv år tillbaka är han civil i sitt värv och har samarbetat med stora varumärken som bland annat Hestrahandsken, Morakniv och Fjällräven i produktutveckling.


– Det är med samma grund jag har gått in i min roll hos Garphyttan Original, men en stor skillnad är att vi är en väldigt mycket mindre organisation med få personer för produktutvecklingen. Det innebär att vi har enkla beslutsvägar och färre känslor inblandade i vad som ska göras vilket blir både smidigt och mer lättarbetat. Vi tar givetvis externt stöd i textil design och mönsterkonstruktion vid särskilda behov. Friluftsliv är traditionellt förknippat med att vandra, paddla kanot och liknande aktiviteter, men det är mycket mer än så i våra ögon, säger Johan Skullman.

Johan Skullman

När idrottshallar har stängt och ishockeyträningar ställts in har fler sökt sig till skog och mark för att aktivera sig. Intresset för hund och jakt har ökat och många har upptäckt att svensk natur har mycket att ge.


– Kanske upptäcker man skog och mark för första gången och tänker ”fasen, det här var ju himla bra, vi behöver inte åka till Thailand varje år på semester och däremellan ha inrutade scheman för att skjutsa till träningar, det finns annat man kan göra"

Att börja bygga en outdoor-garderob Det första Johan rekommenderar att utrusta friluftsgarderoben med är bra underkläder, byxor och jacka. Sedan mellanlager att ta på sig som förstärkning om det blir kyligare.


– Hela vår kollektion bygger på en flerskiktsprincip, vi gör inte plagg för plagg utan allt ska matcha ihop i slutändan. Gör man så blir det ett mer funktionellt system, precis som man tänker när man gör arbetskläder. Arbete är en definitionsfråga, inom ens profession eller på fritiden, oavsett vilket så har vi behov av praktisk funktionalitet.

Inget lämnat åt slumpen I produktionsprocessen gör Garphyttan Original ett utstuderat urval av vilka material som ska användas för att maximera effektiviteten i alla varianter av deras kläder. Grundplaggen ska vara funktionella, hållbara och mångsidiga. Förstärkningsplaggen ska klara mer specifika exponeringar mot vind, regn, värme och kyla. De olika skikten ska fylla de basala behoven och lite till, utan att bli begränsade med alltför tekniska lösningar.


– Ett bra exempel är att man jämt och ständigt går omkring i för täta kläder och då går man omkring som i ett eget drivhus med egen växthuseffekt som inte gagnar kroppen utan slösar energi och dessutom kan bli en hygienisk olägenhet. Den moderna människan har blivit invaggad i tron att vissa material klarar allt och så enkelt är det inte. Garphyttan Original har därför backat tillbaka ett par steg och gått tillbaka till ett mer jordnära förhållningssätt till hur vi klär oss.


– Det innebär att vi begränsar antalet material och som grund använder mycket bomull och polyester. Det ger oss hög kvalitet och ”allroundhet” vad det gäller slitstyrka och komfort. Hantering av överskottsvärme som blir till svett och fukt är viktiga parametrar som snabbt blir begränsade om jag klär mig för varmt eller för tätt.

Den funktionella designen är utformad efter Johans och Martins erfarenheter av hur det motoriska minnet fungerar. Ingen ficka är placerad utan en tanke och omfattande fälttester, med den humanbiologiska vetenskapen som stöd. De lutar sig mot sin bakgrund och kompetens utan att göra känslostyrda val utifrån mode och trender. De vill att Garphyttan ska uppfattas likadant av de som upptäcker dem nu som om 40 år.


– För det motoriska minnet kommer våra plagg ligga nära varandra. Om man gillar Garphyttan och köper flera plagg ska man med muskelminnet inte behöva flytta om händernas rörelse för att hitta saker i fickor med mera. Det bygger i hög grad på en funktionalitetsprincip som man sen tar med sig in i designen – för våra beteendemönster ändrar sig inte nämnvärt oavsett vilka miljöer vi befinner oss i, varken beroende på årstid eller aktivitet, säger Johan.

En kollektion med tre kategorier Garphyttan har hittills tagit fram plagg inom tre kategorier som alla är starkt förknippade med varandra för att enkelt kunna matchas.


Garphyttan Original Enklare plagg med back to basic-tänk som går att ha både till vardags och under friluftsaktiviteter


Garphyttan Original Crafter Går mot arbetshållet med plagg som är certifierade och godkända av officiella instanser jämtemot arbetslagstiftning.


Garphyttan Original Specialist Plagg i en snabbare och mer modern look för den friluftsaktive.

Läs mer och besök Garphyttans webshop: www.garphyttan.com


78 views

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page