top of page

Nationaldagsfirande 2022

Idag är det en vecka kvar till Sveriges Nationaldag måndagen den 6 juni. Här kommer några tips om hur du kan fira i Stockholm!

Foto: Sara Lange

Kungafamiljen

Kungliga Slottet är traditionsenligt öppet för allmänheten med fritt inträde på nationaldagen. Kl. 10.00 öppnar Kronprinsessparet slottets västra portar mot Yttre borggården och allmänheten välkomnas till nationaldagsfirandet på slottet.


Prins Carl Philip närvarar vid högvaktsavlösningen på Yttre borggården kl 11.45.


Kungliga Familjen lämnar Slottet kl. 17.55 för att åka hästanspänd kortege till nationaldagsfirandet på Solliden på Skansen. I samband med firandet på Skansen delar Kungen ut fanor till olika föreningar och motsvarande sammanslutningar.


På kvällen bjuder Kungaparet in representanter för regering, riksdag, delar av den diplomatiska kåren och det officiella Sverige till en nationaldagsmottagning på Kungl. Slottet. Kvällen avslutas med tapto på Logården. Taptot tv-sänds i Sveriges television.


Läs mer: Kungahuset.se

Foto: Skansen pressbild

Skansen

Det var på Skansen som firandet av Sveriges nationaldag, eller Svenska Flaggans Dag som den ursprungligen kallades, startade 1893.


Firandet startar kl 10 med lekar och pyssel för hela familjen på Bollnästorget, ängen vid Hazeliushuset och på Galejan och följs av Nationaldagskonsert i Seglora kyrka kl 14. Sedan står folkdans och festtåg på agendan.


Kvällen avslutas med konsert på Sollidenscenen med start kl 18.30. Firandet från Sollidenscenen tv-sänds i Sveriges television och leds av Anne Lundberg och Tara Moshizi. På scenen uppträder bland andra Tommy Körberg, Linnea Henriksson, Theoz, Kalle Moraeus och Arméns Musikkår.


Läs mer: Skansen.se


Foto: Solna stad pressbild

Hagaparken

Med start kl 11 firas nationaldagen i Hagaparken i samarbete med Kungliga Operan, Kungliga Hovstaterna och Solna stad.


På den stora utomhusscenen bjuder solister, dansare och musiker ur Kungliga Hovkapellet, Kungliga Operans kör och Kungliga Baletten på höjdpunkter ur Kungliga Operans balett- och operarepertoar. Det blir ett varierat program med såväl klassiska sommarlåtar som publikfavoriten: Solna kulturskolas barnkör som tillsammans med Kungliga Hovkapellet framför Bellmans Fjäriln vingad. Försommarkonserten avslutas med nationalsången tillsammans med publiken.


– Nu kan vi äntligen samlas igen för att fira nationaldagen tillsammans. Det har blivit en fin tradition när vi samlar tusentals firande varje år, vilket gör det till en av årets absoluta höjdpunkter i staden, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.


Läs mer: Solna.se


Foto: Sara Lange

Nationaldagsgaloppen

För den som inte får nog av hästar med Kungliga kortegen blir det ännu mer hästeri på Gärdet i den årliga nationaldagsgaloppen.


Det avrids sju galopplopp under Nationaldagsgaloppen: – Fyra för engelska fullblodshästar – Ett för arabiska fullblodshästar – Två ponnylopp

TV4 sänder live mellan kl. 11.30–14.30 Hattparaden är mycket populär och det tävlas i flera olika klasser inklusive ”Match your dog” där Anders Bagge hittills har varit huvuddomare. I övriga klasser är Ann Wilson från Let’s Dance juryordförande.

Det finns flertalet matserveringar på området men vill man hellre ha med egen picknick är det bara att slå sig ner i gröngräset. Dagen bjuder även på diverse barnaktiviteter, exempelvis ponnyridning.


Läs mer: Svenskgalopp.se

182 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page