top of page

Morgan, ett unikt engelsk bilmärke

Du känner säkert till Morgan, den engelska sportbilen med den klassiska siluetten och som har sett nästan likadan ut sedan premiären 1936. Det gör nämligen de flesta. Många får dessutom något speciellt i blicken, njuter av all dess charm och känslan av att tiden stått still. Det har den inte.

Företaget grundades 1909 av H.F.S Morgan med designen av den nu ikoniska Morgan Three Wheeler. Detta följdes, 1936, av Morgan 4-4, baserad på Morgans stålchassi. Detta chassi tillverkades fram till 2020, vilket gör det till den längsta produktionsbilarkitekturen i världen. Med hjälp av tre kärnelement – ​​ask, aluminium och läder – är varje Morgan hantverksmässigt byggd på Pickersleigh Road i Malvern, Storbritannien, Morgans historiska hem sedan 1914. Varje bil byggs efter kundens önskemål och man ser sällan två identiska Morgans bredvid varandra. Så vill man ta sin egen väg är Morgan spåret att välja, kombinationsmöjligheterna är oändliga.Morgan bygger idag 3 modeller. Nya Morgan Super 3; en helt unik skapelse, inspirerad av flyget och byggd på fabrikens nya tredelade aluminiumplattform, för den Morgans 3-hjuliga arv in i samtiden. En 1,5 liters 3-cylindrig motor från Ford på 118 hk tar dig från 0-100 på 7 sekunder, rakt ut på helt nya äventyr. Morgan Plus Four, med sitt lätta CX-chassi i aluminium, har en turbomatad 4-cylindrig motor från BMW på 2.0 liter och 255 hk. Man kan välja en 6 växlad manuell-, alternativt 8 växlad automatlåda, och den tar dig från 0-100 på 4,8 sekunder och bjuder på en helt fantastisk sportbilskänsla. Morgan Plus Six, även den med det helt nya CX-chassit i aluminium, har en turbomatad 6-cylindrig motor från BMW på 3.0 liter och 335 hk. Med sin 8 växlade automatlåda gör den 0-100 på 4.2 sekunder, med en helt magisk körupplevelse.


Sedan 2019 har Morgan fått nya ägare och satsar nu stort på teknisk och hållbar utveckling för framtiden. Redan nu finns nästa generations Morganbilar på skissbordet, bilar som ska ärva dagens känsla och körglädje, oavsett hur motorerna drivs. British Auto i Lerum, strax utanför Göteborg, är sedan 2021 Morgan Main Dealer i Sverige. Den egna fastigheten med sitt showroom är utformad med stil och profil i högsätet, kryddat med en personlig touch och glimten i ögat. Hallens hela grundidé lutar sig på kärleken till brittiska bilar och den matchande livsstilen. Under de eleganta takkronorna kan du uppleva vackra Morgans samt ett handplockat urval av andra bilklassiker. Tanken är att vara en inspirerande mötesplats för entusiastbilägare från hela världen.

British Auto ägs och drivs av paret Ann Hedström och Mats Johansson, som efter ett långt liv med Volvoverkstäder plockade fram sin barndomsdröm; att äga, köra och jobba med Morgan och dess unika universum.– Morgan kombinerar så initierat historia, nutid och framtid på en och samma gång. Man släpper inte på sitt unika sätt att bygga bilar på, trots all modern teknik och nya innovationer i bilarna. Med den helt nya Morgan Super 3, en bil långt i från “gubbe i keps”, tror vi en helt ny målgrupp kommer att hitta till Morgan och all dess charm, säger Ann Hedström på British Auto.


93 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page