I ett fastighetsklimat där stora byggjättar vill tjäna stora pengar och värdet per kvadratmeter stiger i takt med markpriserna, bygger Imola hållbara bostäder som vill lite mer i Stockholms närförorter.
– Vi bygger bostäder. Och vi gör det med ganska mycket passion.
Vi gör det också med ganska hög ambition. Så där så att det brukar synas och märkas jämfört med vad de flesta andra gör, säger Magnus Ruthström Creative Director på Imola.
– Utmaningen för sådana som oss är att hitta tillräckligt attraktiv och billig mark så att vi kan bygga en lite finare produkt, utan att den i slutändan blir dyrare för den som ska köpa den, säger Magnus.
Han menar att priserna på kommunernas åtråvärda markplättar gör det svårt för mindre aktörer med lite högre ambition att konkurera, men ser fördelar med att vara ett mindre bolag med få anställda och kortare beslutsvägar.
– Vi säger själva att vi bygger bostäder som vill lite mer och då syftar vi egentligen på att det inte bara är ett väderskydd, säger Magnus.
– Vi har kontroll på fabriken, konstruktionen, designen och ett väldigt tight samarbete.
En multikunnighet som tillsammans med ett brett nätverk gör det möjligt att bygga moderna bostäder till bra priser med rena naturmaterial, som även håller i framtiden. Det pågår en debatt om vad som är fint och visst finns det mycket att säga om dagens arkitektur.
– Det samtida formas av en mängd auktoriserade tyckare, säger Magnus.
Han syftar på den skandinaviskt avskalade arkitekturen som stundtals skapat debatt med sin fyrkantighet. Så har också hela byggvärlden förändrats, från 1900-talets byggherrar och unika hus, till en miljonindustri.
– Det extremt artistiska har från stund till annan blivit väldigt lågprioriterade, säger Magnus som välkomnar debatten.
– I min värld, en fyrkantig låda kan faktiskt vara otroligt attraktiv, men det handlar ju även där om proportioner, detaljer och material, säger han.
En byggnad får sällan samma aura om den massproduceras efter standardmått.
– Det är där det moderna kommer in. Istället för att göra en pastisch på något gammalt, försöka göra något kvalitativt nytt. Det blir inte en massa utsmyckningar som stjäl grundkvalitet prismässigt, säger Magnus.
Vilket i förlängningen kan betyda ett bättre golv, påkostat kakel och en högre standard överlag. Kvaliteér som kanske inte alltid syns, men gör stor skillnad.
– Sedan hoppas jag att folk vågar kliva utanför den här bilden av att allt ska vara bara ljust och fräscht.
Han nämner ett av Imolas pågående projekt i Trollbäcken som ett exempel på omsorgsfulla planlösningar, där en industriell glasvägg kan ersätta en solid vägg och på så vis skapa mer rumskänsla på mindre yta.
– Hemmet är mycket ens egen arena eller kuliss och berättar ju mycket om en själv också, säger Magnus.
– Vårt lilla bidrag hoppas vi skall landa i en lite vackrare och mer hållbar värld.
Läs mer om hållbara bostäder och hitta ditt drömhem på IMOLA.se
Comments