top of page

Känslomässig konst som tar plats

Updated: Sep 23, 2021

Han kallar sig själv för ”Mr Nobody” trots att kändiseliten står på kö för att köpa hans konstverk. Hybrisen borde gjort intåg för länge sedan, men Peter Eugén står alltid stabilt med fötterna på jorden, där tacksamheten bultar starkt i konstnärshjärtat. Bucket List har träffat Sveriges mest okända kändis.


Tidlösa naturobjekt och moden popkonst. Två tillsynes hela olika världar möts i ett penseldrag från en och samma skapare.

– Som människor bär vi alla på olika sidor inom oss, i mina verk får naturmänniskan och rockkillen mötas i det kreativa skapandet av olika motiv och känsloförmedlingar, säger Peter när vi träffar honom på hans gård i Tumba.

Peter Eugen är en erkänd konstnär i så väl konstkretsar som bland kändisar. Uppväxten och rötterna i de norrländska skogarna har bidragit med stillhet och lugn i blodet som numera kombineras med en arbetsplats världen över.


– Jag gillar att förmedla mina rötter i mina verk, min förkärlek till naturen och moder jord tar alltid plats i mitt skapande.


Naturens kraft går ingen obemärkt förbi i hans mjuka alster, som allt som oftast inger ett rogivande lugn och spegelblanka vatten. O andra sidan beskriver Peter sig själv som en hårdrockkille som gillar tuffa och hårda motiv från musikbranschen. John Lennon och Slash är några av alla legender som förevigats i Peters porträttmåleri och popkonst.

– Jag gillar att förmedla mina olika sidor i mitt skapande. Vissa kan tycka att det är en nackdel då konstnärer oftast snöar in på en genré. För mig handlar det inte om att anses bra eller dålig, jag målar och skapar för min egen skull.Och skapandet har alltid funnits där, redan som femåring visste Peter att det var konstnär han ville bli. Hans farfar var konstnär och varje gång Peter fick följa med till ateljén blev han trollbunden av atmosfären.

– Jag har alltid gillat det vackra i konsten, det tilltalade mig redan som barn. Att kunna skapa något från blankt blad till ett inspirerande konstverk är en häftig process. Farfar lärde mig inte att måla, men han inspirerade mig.


Som självlärd konstnär började Peter att måla på riktigt vid 17 års ålder. Hemma i Sundsvall gick han omkring med sina verk under armen och frågade runt på olika caféer om han fick ställa ut sina tavlor. Det har varit en lång och utdragen resa som tagit honom dit han är idag.

– I början var det jag som ringde runt och fick 99 nej, i dag är det istället jag som får ge 99 nej. Den tuffa resan har gjort mig tacksam till mitt skapande. Jag vaknar varje gång och påminner mig själv om att jag får göra det jag älskar allra mest.


Peter har aldrig gått någon utbildning, utan är självlärd från grunden.

– Det har alltid varit ett intresse som jag utvecklat. Vilket blivit ifrågasatt och kritiserat. Hade jag brytt mig om de kritiserande rösterna så hade jag förmodligen slutat för länge sedan.


I början var det familj och vänner som tilltalades av Peters konst, idag 25 år senare är målgruppen vad Peter själv kallar den ”världens spretigaste”. Och kanske är han Sveriges mest okända kändis. I andra länder blir Peter uppmärksammad när han rör sig ute på gatorna.

Den lågmälda sidan av honom gör att verken ena dagen tar plats i en fjällstuga uppe i Lappland, för att nästa dag få en förfrågan av Bruce Springsteen eller Sean Connery.


Tyskland, Asien, USA och norra Europa är köpstarka marknader och Peters tavlor har ställts ut på stora och kända gallerior världen över.

Trots det har han fortfarande storslagna mål på sin Bucket List.

– Jag har varit med på de flesta stora konstmässorna runt om i världen. Men Art Basel i Miami slår det mesta, det skulle vara sjukt kul att ställa ut där igen. Asien lockar alltid och jag vill ha flera stora utställningar i Shanghai.


I somras ställde Peter ut på Spritfabriken i Ödåkra. En minst sagt storslagen succé, där konstverken fick ta sin rätta plats.

Under utställningen fick konstnärskungen backa för en stund, och istället lämna plats åt Sveriges konung Carl XVI Gustaf.

– Porträttet av kungen, som håller ett hyschande finger för munnen och är överöst med pussmunnar blev en riktig snackis runt om i Sverige.


Det hyschande fingret har inte bara placerats framför kungens mun. Valet i USA 2016 väckte ett intresse hos Peter, han ville engagera sig mer i, och skapa politiska motiv. Det senaste året, med allt vad pandemin inneburit har brassat på skapandet ännu mer.

– Det är inte bara sjukdom som spridits världen över, utan även politiska budskap och hemligheter.

Under sex års tid har Peter jobbat med de politiska alstren, där politiker, kungligheter och frontfigurer inom modebranschen fått ta plats i ett hyschande motiv.

– Konstverken får tala för sig själva, de förmedlar det jag önskar och öppnar upp för en diskussion om vad som händer bakom maktens väggar.


Men Peter vill även lyfta pandemins, om man får kalla det positiva aspekter. Ett lugnare tempo och allt mer tid i hemmet har öppnat för större engagemang och intresse kring inredning och konst.

– För första gången på länge vill allt fler göra det fint hemma. Många inser att väggarna behöver lite extra kärlek i form av konst.

Kölistan till Peters verk har aldrig varit längre och hans konst säljer som aldrig förr.


Trots det höga trycket med efterfrågningar och med en omvärld som ständigt inspirerar, så trivs Peter allra bäst på sin gård utanför Tumba.

– Här har mitt hem och min ateljé vuxit fram i ett. Det är bra att jag har den nära för vips så vaknar jag mitt i natten med inspiration och känslor, och då kan jag gå ut naken om det är så och påbörja en ny skapandeprocess.

För fem år sedan förändrades Peters liv och en son gjorde intåg i hans liv, något som förändrat både livet och skapandet.

– Min son har fått mig att se allt det vackra som jag inte sett förut. Det är klart att det avspeglas i mina penseldrag och skapande, avslutar Peter.


Bakom tavlorna

Namn: Peter Eugén Nilsson

Ålder: 43 år

Gör: Heltidskonstnär

Bor: På en gård i Tumba

Familj: Fru, skådespelerskan Sandra Wigren och sonen Lancelot, 5 år

Nästa utställning: September Las Vegas, Brooklyn Bowl samt Artyria Konsthall, Sundsvall. Oktober: Affordable Art Fair, Stockholm

Instagram @petereugengallery

Följ Peter på Instagram: @peteraugengallery230 views

Comments


bottom of page