top of page

Jan Emanuel är inte rädd för att dö, men rädd för att inte leva


Jan Emanuel har många kapitel i sin bok. Han gick från en stökig uppväxt i kriminella kretsar till att bli riksdagspolitiker för Socialdemokraterna. 2001 gick Jan Emanuel in som deltagare i Expedition Robinson. Inte för spänningen eller utmaningens skull, utan för att vinna medias uppmärksamhet. Han behövde göra sig ett namn som en del i en strategisk satsning i personvalet. Målet var att hänga kvar i ett par avsnitt, men när han sedan vann hela tävlingen och kammade hem 500.000 kronor, kunde han lägga en del pengar på sin kampanj, men skänkte också en stor del av vinsten till organisationen Djurens Rätt.

Idag är Jan Emanuel entreprenören som lever lyxliv, men kallar sig för en fattig man med stor plånbok. Han menar att han alltid tänker sig för och försöker leva på samma sätt som han gjorde innan han blev förmögen. Han har en lista av utmärkelser som årets Gasell, årets superföretagare och mäktigast på instagram.

Jan Emanuel, hur många bolag driver du egentligen?

-Oj! Jag har nog varit med och startat upp runt 100 bolag men idag har jag kvar ett tiotal av dem, inom fastighetsbranschen.

Saknar du att vara aktiv inom politiken?

-Politik drivs på olika sätt. Att vara avlönad politiker är nog det sämsta sättet, medan att bry sig och vara engagerad är det roligaste inom politiken. Min politiska vilja lever vidare men jag uttrycker det på ett annat sätt. Idag är det skrivna ordet mitt sätt att uttrycka politik. Jag kan absolut tänka mig att engagera mig partipolitiskt igen, om det återgår till vad det en gång var. Att leva med ett parti är lite som ett äktenskap. Det händer att man växer ifrån varandra och inte längre passar ihop. Det var precis det som hände med mig och mitt parti.

Du har många strängar på din lyra. Om du skulle välja en sak av allt du gjort i ditt liv, vad är du mest stolt över?

-Jag är stolt över hur jag och min fru har fostrat våra två barn som växt upp under helt andra förutsättningar än vad vi gjorde. De har lärt sig att vara ödmjuka och att uppskatta andra människor. De har också tidigt lärt sig att göra rätt för sig och att man måste jobba för det man vill ha, vilket gjort dem till arbetsamma barn. Det är jag stolt över!

Du har gått igenom en hel del i ditt liv. Har du övervunnit några rädslor på vägen?

-Ja, absolut! Det gör jag varje dag. Just nu är min rädsla att jag ska släppa en bok inom en snar framtid. Det är läskigt.

Vad spännande! Berätta mer.

-Det är tre böcker som kommer att släppas. Den första som är aktuell nu är en folkskolningsbok med namnet “Så var det med det”.

I denna bok har jag använt mig mycket av mina egna erfarenheter, utan att det blir en självbiografi. Boken släpps inom ett par månader. Den andra boken kommer lite senare och är en politisk bok. Den tredje är en deckare.

Har du någon Bucket list?

- Jag vill bygga en egen förort. Bygga det område jag själv hade velat bo i, med den service och den ordning jag själv hade önskat om mina barn skulle växa upp där.


-Bokutgivningen som är på gång har länge funnit på min bucket list.


-Jag har en dröm om att göra om min resa med båten Elida och kommer förmodligen att göra det igen nästa år. Jag åker då till Israel för att vandra och besöka heliga platser. Elida är en stor segelbåt som utgår från Göteborg och är som en flytande kyrka. Ett mål är också att göra en ännu längre resa med Elida, där jag får lära mig att segla.


- Ett annat mål på min lista är att få utbildning och åka till ett reservat i Afrika för att patrullera med väpnade vakter som skyddar de vilda djuren. Det är en omfattande utbildning och jag är med och finansierar denna verksamhet, för att skydda djuren.


-Sedan har jag en dröm som jag haft i många år men som nu är på god väg att gå i uppfyllelse. När jag var 9 år (minns att Coca-Cola Light lanserades samtidigt) fick jag och min kompis möjligheten att provsitta en Lamborghini Countach i Visby. Folk köade i timmar för att få sitta i denna skapelse och sedan dess har jag drömt om denna ikoniska sportbil. Jag fick dock senare veta att det var en replika. 2021 gick Lamborghini ut med nyheten att de relanserar Countach och jag står på väntelista för att få köpa ett exemplar.

Jag har förstått att du har ett stort intresse för bilar och att du köper en ny lite då och då. Måste bara fråga, hur många bilar har du?

-Jag köper en del bilar men säljer dem vidare efter kanske ett år. Jag köper mest unika bilar som har ett högt andrahandsvärde. Jag gör inga förlustaffärer utan snarare tvärtom.

Foto: Robert Björk


271 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page