top of page

Jakten på att komma närmare naturen

Hösten kommer närmare och närmare. I skrivande stund är det fortfarande sommarkänsla med 25 grader och strålande solsken, men den är bara dagar kvar tills jaktsäsongen drar igång på allvar. Vissa fåglar och småvilt är redan lovligt.

Att jaga är så mycket mer än att döda djur det kan nog de flesta jägare skriva under på. Den naturnära, konservatoriska aspekten. Den rika kunskapen och känslan att få vara del av kretsloppet. Gemenskapen som uppstår i ett jaktlag som är ute på jakt. Också att som jägare är man del i en mer hållbar köttkonsumtion. Det finns många aspekter som lockar att jaga sitt eget kött. Det finns ett tydligt upplevelsevärde i jakten. Att följa hela näringskedjan från gräs till gryta är en av sakerna som lockar så mycket. Att allt kött som jagas är helt ekologiskt självklart.

I Sverige finns det cirka 300 000 jägare om man mäter efter antalet innehavare av jaktkortet. Fler ökar för varje år. Det är en positiv trend och ställer höga krav på utbildning och att hålla vid den höga standard som vi har i Sverige.


För att kunna få licens för jaktvapen så krävs en godkänd jägarexamen. Det innebär att du måste klara av teoriprov, lära dig säker vapenhantering och avlägga ett skjutprov som består av tre delar. Sen betalar man en årlig statlig viltvårdsavgift i form av jaktkort. Möjligheten att ta jägarexamen är stor och väldig anpassningsbar. Kvällskurser, intensivkurser och fler alternativ finns tillgängliga på nätet och det är möjligt att välja vilket sätt som passar just din vardag bäst.


Mer information om svensk jakt hittar du på: www.jagareforbundet.se

I Sverige har vi med vår fantastiska natur ett rikt utbud på platser att besöka och bedriva jakt.Här tipsar vi om några guldkorn:

Vid sjön Fegens Naturreservat hittar du Lilla Kättabo Gård. Fegenområdet ligger i sydöstra delen av Svenljunga kommun och gränsar till Halland och Småland. Gården har en rik historia som sträcker sig ända till 1400-talet. Markerna har en otroligt omväxlande biotop med växlande lövskog varvat med granskog. Här kan du jaga vildsvin, rådjur, dovhjort, and, älg, mufflon och dovhjort. De erbjuder arrangerade jakter samt logi i de otroligt charmiga husen på ägorna.


I Bergslagens ståtliga skogar har sedan slutet av 1500-talet brukats och i det som kallas Finnmarken på gränsen mellan Dalarna och Värmland bedriver Säfsen Hunting Lodge sin jakt på hela 12300 hektar jaktmark. Här kan man jaga rådjur, orre, tjäder, hare, bäver, älg och björn. De jobbar hårt för att sätta jaktupplevelse i centrum med goda erfarenhetsutbyte och gemenskap.


Vill man ta steget ut i det okända på riktigt så är Gaemo Lodge i Lapplandsfjällen något för dig. På Gaemofjället mitt i den orörda naturen ligger deras lodge avskilt och otroligt vackert med vy över Kultsjön och fjällvärlden sträcker ut sig framför lodgen. Den gamla bosättningen har anor från 1700-talet och de 400-åriga stockarna som använts av traktens timmermän verkligen andas historia. Här kan man på deras 10 miljoner hektar jaga ripa, orre och tjäder och på grund av de vidsträckta områdena så sker förflyttningarna ofta med helikopter.


27 views

Recent Posts

See All
bottom of page