top of page

I VÄNTAN PÅ NÄSTA VERNISSAGE

Updated: Apr 27, 2021

Under 2020 har Melefors Galleri satsat på smarta digitala verktyg, utställningar online och ”möten” med konstnärer på nätet. Kundupplevelsen på hemsidan har lyfts till nya nivåer samtidigt som saknaden av fysiska möten på mässor och vernissager är stor. Text: Ingela Engblom Foto: Patrik Ekenbom

Det har varit ett omvälvande år för galleribranschen. Av tradition visas konst under sociala former. Det är genom utställningar, mässor och personliga möten som konstnärer presenterat sig och verken bytt ägare. Johan Melefors, grundare av Galleri Melefors i Linköping, insåg tidigt vad pandemin skulle få för konsekvenser. Redan under senvintern 2020 började galleriet arrangera utställningar online. De hittade nya målgrupper via bland annat sociala medier.


– Inte minst har de yngre generationerna visat ett starkt intresse för konst, antikt och design. Allt fler har prioriterat investeringar i hemmet och också insett att det är ett hållbart sparande, säger Johan.

Antalet besök på Melefors hemsida har ökat under året. Den som köper konst vill ofta lära känna konstnären bakom verket. Levnadshistoria, olika tekniker och tidigare utställningar. Johan Melefors och hans kollegor har lagt ner mycket tid och investeringar i att skapa en upplevelse på nätet där besökaren får ”möta” konstnären. Genom berättelser och filmer får köparen möjlighet att lära känna personen bak- om konstverken.

– Vi vill berätta konstnärernas historier så bra det bara går via nätet. Alla våra investeringar går till att förbättra besökarens upplevelse på hemsidan. Som för så många andra har den digitala utveckling- en tagit ett jättekliv framåt för melefors.com under pandemin. Det kanske mest dynamiska verktyget som de lanserat under året är möjligheten att se hur ett konstverk tar sig ut i hemmet.


Med hjälp av mobilens kamera kan du ”placera” verk på olika väggar i hemmet. Är storleken rätt? Passar motiv och färger in i rummet? – De nya arbetsmetoderna och digitala verktygen är här för att stanna. De kommer att bli ett perfekt komplement till de fysiska utställningarna, säger Johan Melefors. Johan Melefors ser positivt på den digitala omställning som skett under året men ser fram emot den dagen då vi får mötas igen. Galleristerna har saknat att få arrangera fysiska utställningar och konstnärerna längtar efter att få känna publikens mottagande under en vernissage. – Den digitala världen är fantastiskt men ing- enting slår mötet mellan konst och människa i verkligheten.

30 views

Opmerkingen


bottom of page