Man brukar säga att “location” är allt. På Åke Sundvall har det varit utgångspunkten i varenda byggnadsprojekt sedan 1942. Som ett familjeföretag i tredje generationen utvecklar, bygger och förvaltar de fastigheter i Stockholm och Uppsala, med visionen att skapa stadens mest omtyckta områden.
– För vår del handlar det om att på varje plats se vad som passar bäst, utifrån ekologiska, sociala och ekonomiska förutsättningar, säger Hanna Lindskog kommunikation och marknadschef på Åke Sundvall.
Med ett brett spektrum av hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter erbjuder Åke Sundvall originella och funktionella bostäder till den vanlige svensken. Det kan handla om allt från studentlägenheter i Gubbängen till ett helt kvarter i Barkarbystaden, men även ombyggnationer. Däribland Marketenteriet i kasernområdet på Rindö, som fått nytt liv när den k-märkta militärmatsalen byggts om till tio unika bostadsrätter, med ursprungsdetaljer och delar av det nationalromantiska formspråket bevarat. Faktorer som garanterat kommer att prägla närområdet och sprida stolthet över tid.
– Därför har vi också väldigt stora ambitioner på just det arkitektoniska, säger Hanna.
– När vi får bygga. Då vill vi skapa någonting som verkligen lyfter hela kvarteret. Något som berör.
En ambition som infriats mer än en gång. Med byggnader som Skagershuset i Årsta och Barnmorskan i Enskede har Åke Sundvall kammat hem Årets Stockholmsbyggnad två gånger, liksom Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris för studentbostäderna Tensta Torn 2018. Så präglas företaget också av ett hållbarhetstänk på samtliga plan.
– Alla de projekt som vi tar fram ska från och med nu vara Svanenmärkta, säger Hanna.
Som ett led i det tog Åke Sundvall nyligen emot sitt första Svanen-certifikat för studentlägenheterna vid tunnelbanan i Gubbängen. Ett nytillskott som beläget vid en stor park väntas förgylla vardagen för alla i närområdet.
– Det är det vi vill landa i när vi går därifrån, att man känner att det här utrymmet, den här platsen i staden blev ännu bättre – tack vare de här husen!
Men visst kan förändring även väcka känslor. Med många månaders, ofta år av förberedelsearbete och detaljplaner som kan överklagas, händer det ibland att boende i området reagerar på byggplanerna, vilket Hanna ser som en naturlig del i en demokrati. I takt med att bygget färdigställs brukar det dock lägga sig. Inte minst när man drygt arton månader senare ser slutresultatet. Här är det förstås viktigt med transparens, en löpande dialog och lagarbete liksom en lyhördhet inför marknad och efterfrågan. Ett projekt med en allt för styrd detaljplan kan mycket väl revideras eller flyttas till annan plats med bättre förutsättningar, om så krävs.
– Vi ska skapa det som är bäst för staden, tillsammans med staden, säger Hanna. Hon tillägger att det personliga engagemanget är allt.
– Vi vill vara med och bidra till att utveckla en seriös och hållbar byggmarknad. Det bästa med fastighetsbranschen är ju att vi är med och skapar framtidens bostäder.
Läs mer om kommande bostadsprojekt på AKESUNDVALL.SE