top of page

GRUS OCH JUVELER

Updated: Apr 21, 2021

Han har bestigit berg, vandrat och cyklat mer än många andra. Den äventyrliga ådran har alltid visat vägen. Bucket List har träffat juveleraren Michael O´Dwyer som guidar oss till det perfekta smycket och längst med grusvägarna för den bästa cykelupplevelsen.

Mitt på Östermalmstorg ligger juvelbutiken, tillika guldsmedjan, namngett efter dess ägare Michael O’Dwyer.

Som barn växte Michael upp på Irland och drömde om att bli arkitekt, men det fanns även ett intresse för smycken.

–Varje söndag gick jag i kyrkan med mamma, ofta var jag uttråkad och tittade mig mest omkring. Det slutade alltid med att jag beundrade mammas smycken och studerade de i detalj.


I tjugoårsåldern flyttade Michael för att arbeta i en juvelbutik i franska alperna och han insåg snabbt att guldsmedsyrket passade honom.


-Jag älskade det tekniska bakom skapandet, mina drömmar om arkitektur och detaljer fick blomma ut i processen.

Michaels fascination över smycken fick honom att fortsatt jobba i butiken i fyra år samtidigt som han sålde smycken över hela världen. Hemma på Irland och i staden Kilkenny hittade Michael sin nästa utmaning på den prestigefylld guldsmedsskola, Craft Council of Ireland. De tar endast emot tolv elever vart annat år, men Michael blev antagen och drömmen fortsatte i rätt riktning.


Efter fyra år hade han genomfört utbildningen och nästa destination blev Belgien där Michael lärde sig mikrostensättning. Efter utbildningen besatt han en helt unik kunskap och talang i sitt skapande, och tillsammans med en vän startade han ett företag där de designade och sålde smycken.


Ett klättringsäventyr ledde Michael till Sverige och här är han kvar för att stanna.

– Jag flyttade hit för tolv år sedan, jag gillar Sverige och trivs verkligen här. Direkt när jag kom hit kunde jag ta mig an flera guldsmedsjobb och kundkretsen växte snabbt.


Ett år efter flytten till Stockholm hittade Michael sin första verkstad i Liljeholmen. Han började successivt att designa och tillverka smycken under eget namn. Produkterna placerades i skyltfönstret och efterfrågan ökade snabbt. Det ledde till en allt växande kundkrets och Michael beslutade sig för att öppna kombinerad butik och verkstad i en nybyggd lokal på Sjövikstorget.


För drygt ett år sedan, mitt i pandemins nedslag, fick Michael nycklarna till den nya butikslokalen på Östermalmstorg.

-Jag gillar området, miljön, känslan här och alla härliga människor.


Det viktigaste för Michael är att själva smycket och dess bärare fungerar väl tillsammans och är i harmoni.

– Det är så mycket mer än bara ett smycke. Du måste älska att bära det, för då kommer du också att bära det bättre.

Av den anledningen vill inte Michael att kunden köper ett smycke vid första besöket i butiken.

– För oss handlar det inte bara om försäljning. Smycket ska passa kunden helt perfekt. Våra kunder är och blir våra vänner, och vi erbjuder det allra bästa för dem. Ofta kommer kunder in utan att veta vad de egentligen söker, och vi älskar att få vara med på resan i att skapa ett smycke som kommer att bäras för evigt.


Michael berättar vidare hur underbart det är att se kunders reaktioner när de hittar det där perfekta smycket som de alltid drömt om.

– Vissa gråter av lycka och vi får ofta bröllopsfoton, vilket gör oss så glada.


När Michael inte skapar smycken ihop med sina kunniga medarbetare är han ofta ute på fartfyllda äventyr.

-Jag älskar friluftslivet och naturen här i Sverige.


Michael tycker att den bästa upplevelsen görs på två hjul och med så kallade gravel bikes - grusvägscykling.

-Jag vill att fler ska upptäcka naturen och nya platser. Gravel bikes är ett segment som passar hela familjen.


För att fler ska upptäcka dessa fantastiska cykelstråk har Michael grundat grvl.se där han via sajten bikepacking.com dokumenterar sina cykelturer med gps och bilder.

-Jag vill att fler ska ta del av de fina cykelrundorna som jag hittar. Dessutom får jag kombinera det bästa av två världar, att vistas ute i naturen och hobbyfotografera.


Oavsett om Michael skapar smycken av ädla metaller eller cyklar fram bland smågrus så brinner han för att förmedla en historia. Ena dagen genom den perfekta cykelguiden, för att nästa dag omfamna kundens önskemål och historia i ett smycke. För att i slutändan, vara en del av kommande generationers historia.


– I slutet av dagen handlar det bara om stenar och metall. Men det är så mycket mer, vi kommer ihåg oss själva och våra smycken med så många känslor, avslutar Michael.


Mer info www.odwyer.se31 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page