top of page

FRAMTIDENS KONTOR

Updated: Apr 16, 2021

Hur ska kontor och offentliga miljöer framtidssäkras? Vi har träffat Wivian Eidsaunet, inredningsarkitekt och VD på Spectrum arkitekter och Tobias Söder, VD för Materia, som tillsammans utgör ett ultimat lag. De utbyter kompetenser över gränserna för att förverkliga idéer om offentliga miljöer och platser som skapar kreativitet.


Att jobba på kontor kan kännas som en dröm från en svunnen tid. Forskning visar tydligt att vi mår bra av socialt umgänge och att arbeta tillsammans i team. Vi är många som längtar tillbaka till den fysiska arbetsplatsen: kontoret, som ständigt är i förändring, inte minst i spåren av pandemin.


Wivian Eidsaunet är inredningsarkitekt och VD på Spectrum arkitekter, som skapar inspirerande och funktionella miljöer att trivas i. Kontor och kommersiella lokaler utgör en majoritet av projekten.

– Jag har ritat och utformat kontor i över tjugo år och för mig har det alltid varit viktigt att människorna som vistas i miljön ska må bra där, säger Wivian.


Tobias Söder är VD för Materia, ett möbelföretag som tillverkar innovativa möbler för offentliga mötesplatser. Nyskapande design av noga utvalda material med användaren i centrum resulterar i inspirerande möbler för exempelvis kontoret.


Spectrum har ofta använt Materias genuina möbler i sina projekt och har även designat möbler för dem.

– För tio år sedan ritade vi ett soffsystem som produceras av Materia. Deras värderingar var väldigt lika våra så det blev ett givande möte och en bra möbel. Sedan dess har vi fortsatt att samarbeta, säger Wivian.


– Våra företag klickade i passionen för människorna. Välmående i rätt miljö utan att tumma på något, säger Tobias.


Framtidens kontor


Tillsammans tolkar och analyserar Wivian och Tobias för att hitta och skapa nya lösningar.

– Det handlar om stora investeringar där alla ska få ut så mycket som möjligt av arbetsmiljön, säger Tobias.


Både Wivian och Tobias är överens om att kontoret kommer att få en allt större variation.

– Vi är lyhörda, följer utvecklingen, och ställer frågor som: vad är det som händer nu? Hur kommer kontoret att användas? Vad finns det för behov och vilka tidigare krav har försvunnit i spåren av pandemin?


Många miljöer blir allt mer lika varandra, vi har en arbetsplats hemma och kontoret ska ha en känsla någonstans mellan hotell och hemmiljö. I spåren av pandemin ser vi en utveckling där kontoret blir en allt viktigare mötesplats.

– Kunskap och praktiska lösningar för minskad smittspridning på mötesplatser kommer finnas med i utvecklingen av nya produkter framöver, såväl ytor som möbler, säger Tobias.


– Delar av kontoren har länge ritats efter en äldre standard, med mötesrum med möbler för möten som vi knappt har i dag. I verkligheten används ofta de här rummen av långt färre personer än vad de ursprungligen planerades för, ett rum med tio stolar används numera ofta av fyra personer. Framtidens kontor kommer antagligen ha många andra typer av lösningar som öppnar upp för samarbeten, säger Wivian.


Utöver kontorsmiljön nämner både Tobias och Wivian hur folkhälsan i stort kommer inkluderas i framtidens miljöer.

– Vi har länge sett en ökande trend i att allt fler cyklar till jobbet, och det ställer krav på omklädningsrum, dusch och säker förvaring av el-cyklar, vilket blir allt mer självklart, säger Wivian.


Pandemin har fått förödande konsekvenser men inget ont som inte har något gott med sig. Både Wivian och Tobias är överens om att människan och arbetsmiljön har fått och kommer få en allt större betydelse.


Tobias tar vid och pratar vidare om hur tekniken kommer att inkluderas på nya sätt.

– Genom att väva in den senaste elektroniken och tekniken i nyutvecklingar, kommer användarens arbete att underlättas.


En annan trend i utformningen av kontor är att möblerna gärna ska vara mobila.

– Olika rum och platser kräver olika möbler. Genom att sätta hjul på möblerna kommer de lättare att anpassas till nya krav på flexibilitet där ett bord eller stol kan behöva flyttas flera gånger under en arbetsdag. Det bidrar även till ett varierande arbetssätt för medarbetarna, säger Tobias.


För att framtidssäkra kontoren måste en trivsam och säker miljö skapas.

– Vi måste designa och utveckla miljöer och mötesplatser där alla kan känna sig trygga, avslutar Wivian.


Namn: Wivian Eidsaunet

Ålder: 57

Bor: Stockholm

Gör: Arkitekt SIR/MSA, VD för Spectrum arkitekter

Projekt du är stolt över: Alla projekt som våra fantastiska medarbetare på Spectrum har gjort under de 7 år vi funnits.

Tre saker på din Bucket List: Valsafari i Lofoten, Köpa en Cocker Spaniel, Öka omsättningen för Spectrum med 10 miljoner


Namn: Tobias Söder Ålder: 42 Bor: Tranås Gör: VD på Materia Projekt du är stolt över: Givetvis är jag stolt över alla stora projekt vi har levererat möbler till, men framförallt är jag stolt över vårt "Newcomer-projekt" där vi hyllar unga modiga formgivare. Tre saker på din Bucket List:

Tobias: Att bli den självklara leverantören av framtidens mötesmöbler och att snart få krama nära och kära.357 views

Comments


bottom of page