top of page

FRAMGÅNGSSAGAN - EBBA BRAHE JEWELLERY

Updated: Apr 24, 2021

Bakom det exklusiva smyckesmärket Ebba Brahe Jewellery vilar historien om livslång kärlek och kungliga pärlor, men också förebilder, stilikoner och kvinnligt mod.

Själv beskriver smyckesdesignern Charlotte Ramel sin kärlek till smyckesindustrin som ödesbestämd.

– Det har varit ett kall, hela mitt liv. Den passionen har funnits sedan jag var liten, säger hon.


Med Ebba Brahes anrika pärlor i släktens ägo väcktes fascinationen för smycken och juveler tidigt hos Charlotte Ramel. Som elvaåring älskade hon att besöka juvelerarbutiker, skissa på prinsesstiaror och putsa sin mosters smaragdring.

– Jag hade ju alltid sett min mamma bära Ebba Brahes pärlor, pärlhalsbandet med pärlörhängena och fått höra den historien sedan jag var liten, så det är klart att det påverkade säkert mig, säger Charlotte.Historien om Ebba Brahes pärlor tar sin början på 1600-­talet då en ung Ebba Brahe tar arbete vid hovet och förälskar sig i kronprins Gustav. Född Brahe, i en välburen familj, har Ebba en hög samhällsposition och är dessutom mycket vacker. Det visar sig snart att kärleken är besvarad. Dock motsätter sig drottningen ett äktenskap mellan de unga tu. Ebba Brahe lämnar således hovet och gifter sig med Jacob De la Gardie.


I en tid då kvinnor mestadels sköter hemmet och saknar rösträtt, slår hon sig sedan framgångsrikt in på männens arena och driver järnbruk, fram till sin död. Här hade det kunnat sluta, vore det inte för att kärleken mellan Gustav II Adolf och Ebba Brahe består mot alla odds. Som ett bevis på kungens eviga kärlek får Ebba de kungliga pärlorna, med slipade diamanter och droppformade pärlörhängen,som idag finns i Charlotte Ramels ägo.


– Det är ju en otroligt spännande historia, men det känns som att man egentligen bara förvaltar pärlorna till nästa generation, säger Charlotte.

Hon menar att hon inte har någon äganderätt till det värdefulla pärlsetet, snarare månar om att de tas om väl om hand. Framförallt finner hon mycket inspiration i Ebba Brahes extraordinära liv, inte minst det kvinnliga entreprenörskapet.


– Det är egentligen mer i vuxen ålder som man förstår proportionerna. Vilken kvinna Ebba Brahe var. Hur stark hon måste varit, säger Charlotte.

Ytterligare en inspirationskälla är Charlottes farmor Hermine, en berest och stilig kvinna, som bar fantastiska juveler och fashionabelt mode från Burberry och Hermes.

– Hon var också lite före sin tid. Oerhört modern, säger Charlotte.

Något som även kan appliceras på Ebba Brahe Jewellery, som idag är en kraft att räkna med på smyckesmarknaden, med utställningar i Köpenhamn, Helsingfors och London.

– Jag hittade liksom en ny genre, som inte fanns när jag startade mitt märke 2013, säger Charlotte.


Hon tror att det som gör hennes smycken unika är att de är både moderna och uttrycksfulla, med inslag som fjädrar, vingar och svarta diamanter.

– Jag försöker hela tiden hitta på nya saker och anpassa mig efter tidens vingslag, säger Charlotte.I en tid med fokus på hållbarhet tror hon att framtiden delvis ligger i att designa om äldre smycken. Vilket osökt för tankarna tillbaka till Ebba Brahes pärlor och hur hennes kärlekshistoria stått sig i vår tid?

– Jag tror kanske att det är ett modernare samhälle idag, säger Charlotte.

– Det kanske man inte kommer tycka om trehundra år, men hade det varit idag, hade de fått varandra.

Har du också en passion för pärlor? Besök ebbabrahe.com

420 views

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page