top of page

EKELUND – SVERIGES ÄLDSTA VÄVERI

Familjeföretaget Ekelund är ett globalt varumärke med rötterna i svensk formtradition, de skapar inspirerande design som väcker hemlängtan var dag.

Per Ekelund, 11:e generationen av familjeföretaget Ekelund.


I begynnelsen var det råvarorna lin och ull som förädlades till livets nödtorft. Flärden, människans behov av att glädja sig med färg och form utvecklades tidigt i våra textila tekniker. Ekelunds produktion skedde på enklare skaftvävstolar där tekniken efterhand utvecklades.

All tillverkning i dag sker i Ekelunds egen fabrik i Horred, Västra Götaland. Väveriet är kärnan i hantverket och Ekelund skapar produkter som har en naturlig plats i människors liv, vardag som fest. Den minsta gemensamma nämnaren är också Ekelunds övertygelse om vad en linneduk eller en kvalitetsvävd kökshandduk tillför – nämligen en vackrare vardag och glädje till hemmet.

Ekelunds produkter är tillverkade i 100 procent eko- logisk bomull och lin. Produkterna är miljömärkta med GOTS (Global Organic Textile Standard) och kriterierna ställer krav på spårbarhet, högsta möjliga miljöhänsyn samt krav enligt sociala kriterier. Certifieringen omfattar hela kedjan från odling till färdig textil.

Med varje textilprodukt från Ekelund följer också ett stycke svensk kulturhistoria. Genom århundraden har Ekelund med hantverksskicklighet fortsatt att föra den svenska mönstertraditionen vidare, till nya generationer. Målgruppen är alla som tilltalas av den skandinaviska mönsterestetiken, oavsett var i världen mottagaren befinner sig. Ekelund har varit med vid kejsares bjudningar och det svenska kungahusets middagar och tillställningar sedan 1878. Från designskiss till färdig produkt drivs Ekelund av engagemang och passion och tar ett unikt ansvar för hela kedjan från tillverkning till konsument.


Läs mer på: ekelunds.se

181 views

Comments


bottom of page