top of page

Dalarö Strand – villor, parhus och lägenheter i idyllisk skärgårdsmiljö

Updated: Sep 9, 2023

Vid hamnplanen i Dalarö pågår bygget av ett nytt bostadskvarter på platsen där Strandhotellet tidigare låg. Ett kvarter bestående av villor, parhus och lägenheter som tar form – totalt 29 bostäder om två till sex rum – som beräknas vara klara för inflytt till sommaren 2025.


Det är många som förälskat sig i Dalarö i Stockholms södra skärgård med dess snirkliga gator, gränder och praktfulla villor prydda med snickarglädje i schweizisk anda. August Strindberg kallade Dalarö för ”porten till paradiset”. Idag är Dalarö ett levande, modernt samhälle i en sällsynt välbevarad historisk miljö. Dalarö är fortfarande ett paradis för sommargäster och båtturister, men har utvecklats till en populär bostadsort med fler permanentboende och stor efterfrågan på bostäder.


Det nya kvarteret som nu växer fram är utvecklat och byggs av Imola Bostad, och sträcker sig från klocktornet vid kyrkan ner till strandpromenaden och kommer att bestå av elva byggnader. Deras storlek och placering är varierad. Det är i huvudsak de större husen som är vända utåt mot vattnet, medan de mindre en- eller tvåbostadshusen ligger inne i kvarteret. Eftersom marken sluttar ned mot vattnet utformas flera av dem som suterränghus med som mest fyra våningsplan mot sjösidan.Husen byggs i stil med den omgivande bebyggelsen med träfasader och utstickande glasverandor för att anknyta till byggnadstraditionen på Dalarö, och passa in i den kulturhistoriska miljön. Under husen byggs ett garage med plats för cirka femtio bilar.


– Det var en dröm att få göra det här! Jag kom in när kommunen hade satt planen för området och arkitekt Klas Åkerman lagt grunden för bygglovet, och blev väldigt glad när jag fick se den – de har varit otroligt modiga. Smala gränder och smala gårdsytor på ett sätt som man inte skulle våga göra om man inte byggde vidare på en tradition, som i Dalarös fall går tillbaka ända till 1600-talet, säger Kalle Dinell på arkitektbyrån Dinell Johansson.


– Dalarö kan vara ett av våra finaste stadsrum i skärgårdsmiljö, så jag har gått en balansgång mellan kulturhistoria och vår egen tid. Jag ville ta skärgårdstraditionen och dess fasader och olika typer av tak, men också snickardetaljer som listverk, snickarglädje, burspråk och blomsterverandor, in i samtiden.


Arkitekt Klas Åkerman som samarbetar med Imola Bostad berättar: – När det gäller lägenheternas planlösningar har utsikter mot skärgården och generösa sociala ytor prioriterats. Ett rött hamnmagasin i hörnet mot hamnplanen och Dalarö strandväg kommer att bli ett landmärke som syns tydligt när man anländer till Dalarö med båt. Där kommer det att finnas en stor terrass och flera verksamhetslokaler. Förhoppningen är att det blir uteservering och nöjen som när det tidigare hotellet låg vid hamnplanen.


Läs mer om projektet

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page