top of page

Coloniare - hållbar design och livsstil


Hickorygolfen är på banan igen, och allt fler spelare upplever känslan med klubborna från golfens gyllene tid. Coloniaire matchar den nya trenden med nya kollektioner inför hösten. Allt i hållbara material för country living med fokus på golf, jakt och ridsport.


Hållbart är ordet i tiden och det gäller såväl design som material och livsstil. Men för designer Henric Dahl är det varken nyhet eller trend. För honom och hans varumärke Coloniaire har det sedan start varit lika självklart som givet. Hans filosofi är att kläder får kosta, förutsatt att de är håller över tid och det gäller såväl design som kvalitet i de material som används. För Henric Dahls del handlar det primärt om getmocka samt tweed, grövre twill och canvas. Genomgående funktionellt för sitt ändamål och med en gedigen historik i uttryck och hantverk. Utifrån det har Henric Dahl skapat två linjer för Coloniaire.


– Det är Sartorial Line med dressade, urbana plagg för både inom- och utomhusbruk. För jakt, safari, expeditioner, aviator, country living, golf, tennis och ridsport gäller Country Sports Line. De tre sistnämnda ofta rubricerade som sporter för gentlemen, och med den självskrivna kopplingen till hickorygolfen i den ena av höstens kollektioner ’The Hickory Golf Scout’. Här finns de klassiska plaggen i tweed, knickers och Norfolk-inspirerade kavajer i vaxad mocka.

För Henric Dahl själv har golfen funnits med sedan han som junior tillhörde de tjugo bästa i Sverige. Hickory har han ingen egen karriär inom, men den livsstil och den miljö som är förknippad med den klassiska sporten fascinerar och inspirerar honom.


– Golfens historia är ett mysterium. När och var sporten startade kanske vi aldrig får veta, men det är just det som är sportens charm.

Känt är i alla fall att golf spelades i Scotland år 1457 och anledningen är att kung James II förbjöd både golf och fotboll. De som valde att trotsa hans lag straffades och kanske till och med avrättades. Kungens argument var att båda sporterna stal tid från viktigare aktiviteter. Som bågskytte och militära övningar.Idag är det sedan länge fritt fram att spendera tid på golfbanan. Att flyga till kända golfmiljöer i Skottland, England och Irland för att spela i de rätta miljöerna behövs inte. På PGA International utanför Malmö spelas hickory golf, och det är också där bilderna till kollektionen är tagna. Också kollektionen ’The Abbey’ hittade sitt rätta scenario i Sverige för att förmedla det klassiska och högt värderade förebilden country living.– Slottet Bosjökloster i Skåne är en naturligt plats för att inrama plaggen för jakt, ridning och det som hör country living till.

Slottet vid Ringsjön var från början ett kloster, och det byggdes av nunnorna vid Benediktinordern år 1080. De äldsta dokumenten om Bosjö Abbey skrevs av påve Lucius III är 1181 där han förkunnar klostrets privilegier. Under 1600-talet blev klostret slott med några få delar av originalet i behåll.


Tre sekel senare sätter storheter som Bobby Jones, Harry Vardon och Walter Hagen den moderna golfen på banan. Med hickory.


– Klubbor från den här tiden finns kvar och de renoveras. Med min kollektion kompletterar jag med de plagg som bär historien och traditionen, anpassade till nutid.


Text: Kristina Fröling

Foto: Peter Nilsson (Fotobruket)

41 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page