top of page

CITIZEN - LJUSDRIVNA KLOCKOR ÄR FRAMTIDEN

Företaget Citizen grundades 1930 och är idag Sveriges mest sålda klockmärke. Nyckeln till framgången stavas innovationer, den senaste med ljusenergi i fokus. Med den banbrytande tekniken Eco-Drive tar Citizen klockbranschen till en ny nivå. Ljusdrivna klockor år framtiden.


– Du behöver aldrig byta batteri, utan klockan laddas automatiskt av ljus. Det fantastiska är att det inte krävs stark sol, vanligt vardagsljus räcker, berättar Rolf Wagman, produktchef på Ur & Penn, Sveriges återförsäljare av Citizen.

Precis som namnet avslöjar är det en miljövänlig teknologi som möjliggör att klockan laddas med inbyggda solpaneler istället för batterier. Solpanelerna i klockan använder ljus från vilken ljuskälla som helst – sol, uv-ljus eller vanliga glödlampor – för att lagra och generera ström så att klockan kan fungera. Det är ett revolutionerande koncept som innebär att en klocka inte är beroende av batteri. – Det är den överlägsna finessen som gör att Citizen skiljer sig från mängden. En timmes dagsljus kan hålla klockan igång i tre månader utan problem, berättar Rolf. Om man jämför med exempelvis ett ur som drivs av rörelseenergi så stannar den klockan efter fyra dagar om den inte laddas upp.

– Det handlar revolutionerande nog om att själva urtavlan är en ljuscell vilket gör tekniken extremt hållbar och klockan kommer att laddas automatiskt vid normal användning. Detta är naturligtvis inte bara smidigt för ägaren av klockan utan även bra för miljön då vanliga klockbatterier kan innehålla skadliga tungmetaller.

Vad händer då om klockan trots allt har blivit helt urladdad? Då tar du ut klockan i ljuset och sedan är den igång inom en och en halv minut. Efter en timme är den helt fulladdad igen.


Sedan starten har det japanska klockmärket Citizen främjat kvalitet, innovation och kreativitet. Varumärkets namn förmedlar en respekt mot hantverket och människor världen över. Företaget har gång på gång förändrat klockbranschen, inte minst i starten då de skapade sitt eget mode gen- om att satsa på tunna och stilrena armbandsur. Det visade sig vara en framgångsrik kombination, som fört företaget vidare ut på världsmarknaden. Genom att alltid ligga i spetsen inom den avancerade teknik som ligger bakom tillverkningen av klockor och tekniska innovationer, har företaget under snart åttio år befäst sin plats i klockbran- schen.

Citizens klockor är kända för den avancerade teknik som ligger bakom tillverkningen av klockorna. De var först med en mängd tekniska innovationer såsom klockor med röstigenkänning, elektronisk djupmätare och LCD-television. Men deras senaste uppfinning är kanske den mest imponerande; Citizen Eco-Drive.

Citizen har tagit sina klockor med Eco-Drive system ytterligare ett steg. De går på satellite wave vilket innebär att klockan ställer om sig automatiskt med hjälp av gps då man reser genom tids- zoner. Citizens gps-system är det snabbaste i genren. – En annan fördel är materialet. Nittio procent av Citizens klockor är tillverkade i supertitanium – ett specialbehandlat titan som är fem gånger mer härdat än vanligt stål, vilket gör dem extremt reptåliga, berättar Rolf.

Många har försökt ta efter tekniken, men Citizens Eco-Drive system är fortfarande det vassaste. Rolf Wagman avslutar med ett enkelt tips: – Om du inte använder klockan på ett tag, låt den ligga framme i ljuset så kommer den inte att ladda ur överhuvudtaget och du kan använda den när du vill igen.

Citizens klockor hittar du hos Ur & Penns butiker och på deras hemsida: www.uropenn.se

872 views
bottom of page