top of page

Bistro & Bar Liberdade på Södermalm -Hela Stockholms kvarterskrog

Updated: Sep 9, 2023

På Skånegatan några hundra meter från Medborgarplatsen, i hörnan där Östgötagatan möter Katarina Bangatas lummiga allé, ligger Bistro & Bar Liberdade, en charmig och trivsam bar och restaurang som blivit en kvarterskrog för gäster från hela stan. Hit kommer man för att må bra och koppla av. Ta en öl eller ett glas vin, dricka en god cocktail eller avnjuta en läcker måltid.

Det första som möter en är den mysiga uteserveringen – specialdesignad för Liberdade – som sträcker sig runt hörnet, med inbjudande sköna fåtöljer och stolar, och stora pallkuddestolar att sjunka ner i. När du går en halv trappa ned in i lokalen möts du av en helt ny värld i den smakfullt inredda baren och bistron: Dämpad belysning, varma dova färger, gyllene trä- detaljer, röda sammetssoffor, draperier och mängder av växter. Liberdade sväljer många gäster utan att det känns trångt. Restaurangen är uppdelad i en bar, en matsal och två chambre séparée vilket skapar en intim och välkomnande atmosfär.


Stammisar som kommer från hela stan

Köket beskrivs bäst som en internationell bistro där det finns något för alla smaker på menyn.

– Det är otroligt viktigt att våra gäster känner sig hemma hos oss, och därför är det extra roligt att vi faktiskt har stammisar från hela stan som kommer hit både för maten och för våra välkända cocktails, berättar Erik Löth, kreativt ansvarig på Liberdade, och tillägger:

– Vi tummar aldrig på råvarorna, vare sig det gäller mat eller dryck, och vi gör allting från grunden själva. Smaken är i centrum och vi lagar mat och blandar cocktails med kärlek och passion!


Ett mycket framgångsrikt koncept som köket drog igång i höstas är ”vardagsmiddag”, en trerätters meny för 395 kronor som serveras mitt i veckan, tisdag till torsdag, med en ny meny varje vecka. Nu tar den en paus över sommaren men kommer definitivt tillbaka igen till hösten.

– Det är av stor betydelse för oss att gästerna alltid får en bra upplevelse och riktigt god mat, därför utgår jag ofta från vad jag själv skulle vilja ha på en restaurang. Det visade sig att våra gäster ville detsamma, och vardagsmiddag blev en mycket större succé än vad vi hade väntat oss. Snacket om den spred sig snabbt och vi har fått många nya stammisar som kom hit första gången enbart för att testa den, och sen fortsätter att komma tillbaka för att de trivs så bra hos oss och gillar vår mat, berättar Erik.

Erik rekommenderar

Förstagångsbesökaren rekommenderas att testa Hagens frukter som är en generös BBQ för två personer serverad på en bricka. BBQ-brickan består av grillad entrecôte, bringa, rimmat märgben, chilimarinerad kycklinglårfilé och picanha från svenskt kött hängmörad av Liberdade. Till grillbrickan bjuds det på dirty fries – pommes frites toppade med ostsås, bacon, lök och jalapeños, bearnaisesås, smörat ris, salsan pebre, bönor, chilisås och rödvinssky.


73 views

Comments


bottom of page