top of page

Antikmässan välkomnar tillbaka i full skala

I 45 år har Antikmässan varit en plats dit besökare har kommit för att dela sitt intresse för ett brett utbud av antika föremål och kanske hittat den saknade delen till servisen, eller inredningsdetaljen som har en historia att berätta. Att det finns antikviteter hörs på namnet, men något som kan överraska är att det finns utstickare som båtar, bilar och klockor utöver det vanliga. Och precis som vanligt är allt man hittar till försäljning på Antikmässan den 19-22 maj!


För många antikintresserade är det tradition att besöka Antikmässan varje år och möta likasinnade för att byta erfarenheter på plats på Stockholmsmässan i Älvsjö. Trots all internethandel som finns idag tycker Antikmässans operativa projektledare Victor Ackerheim att mässan fyller en viktig funktion.

Det är mötet mellan två personer där de kan få visa sitt intresse för ett speciellt föremål och få det bekräftat av en handlare som kan berätta mer om historian bakom. Det blir väldigt intressant med någon som är nyfiken och någon som kan väldigt mycket, säger Victor Ackerheim.


Kvalitetssäkrade utställare Drygt tvåhundra utställare från hela Sverige ställer ut sina föremål – antikhandlare som har koll på just sitt område. Tillsammans med samarbetspartnern SKAF, Sveriges Konst- och Antikhandlareförening och FAK, Förenade Antik- och Konsthandlare, bjuds bara de mest kunniga handlarna in. För att få ställa ut måste de dessutom vara rekommenderade av minst två andra utställare, som en kvalitetsstämpel så att besökaren ska känna sig säker på att de får det bästa.

– Antikhandlarna som ställer ut på Antikmässan är mycket kunniga inom sin genre och kan ofta berätta en historia om föremålen. Ungefär som de experter vi ser på antikrundan, många som är med i programmet är också handlare som ställer ut på Antikmässan, fortsätter Victor.

Vill du lära dig mer om något föremål som du har hemma kommer kunskap om föremålet med största sannolikhet finnas på mässan. Det är ett bra tillfälle att träffa experterna och lära dig mer. Antikmässan har dock inte möjlighet att erbjuda värdering av dina föremål eller ta emot dina ägodelar.På stora scenen På scenen hålls föredrag som brukar vara ett uppskattat inslag bland mässans besökare. En blandning av aktuella författare, konstnärer och handlare berättar om sitt specialintresse. I år kommer bland annat en myntsamlare som visar upp sin samling från så tidigt som 500 år f.Kr. Det är några av mässans äldsta föremål, som han också har till försäljning. Mässans digra scenprogram hittar du på Antikmässans hemsida med tider och föredrag.

– Det är en sak att titta på ett föremål, och det kan man göra var som helst bara man går på stan kan man se en bil eller ett hus eller vad som helst. Men det som är mest intressant, tycker jag, är att höra historien bakom. Var kommer den ifrån och vad har den varit med om för resor? Och vad har hänt på resans gång? Så är det med föremålen på mässan, det finns en spännande historia.

Bilar, båtar och klockor Antika föremål finns det i överflöd på Antikmässan och de besökare som kommer dit av den anledningen kommer inte bli besvikna. Men det finns också unika objekt som kan fånga intresset även för de som inte har det klassiska antikintresset.

– Vi är glada över att kunna erbjuda ett fint urval av vintageklockor från bland annat Breitling och Rolex, samtidigt som vi också har områden med exklusiva smycken, klassisk till nutida konst och till och med båtar och bilar. En av alla årets nyheter är att vi satsat hårt på mässans olika caféytor, där vi bland annat erbjuder exklusiva starkspritsdrycker och smakrika smörrebröd. Vi planerar även för en unik champagnebar.

Allt inom retro och vintage Om du är intresserad av retro och vintage är Antikmässan platsen för dig. Här träffar du utställare, lyssnar på experter och kan lära dig mer via intressanta föredrag. Naturligtvis tar du med dig dina nyinköpta fynd hem.

– Förutom att man får en unik inredningsdetalj gör man miljön en tjänst, det finns inte ett enda nyproducerat föremål på Antikmässan. Återbruket är det allra bästa. Behöver man en ny klocka i köket kan man köpa den på Antikmässan, en från femtiotalet kanske.


Inspiration inför ditt besök

För att du som besökare ska känna dig riktigt sugen på att besöka mässan den 19–22 maj kommer du att träffas av Antikmässans olika kampanjer via hemsidan, sociala medier och även nyhetsbrev.


– Vi hoppas att inspirera dig via korta filmer, där vi levandegör historien kring vissa möbler, konstverk och skulpturer. Programserien heter Studio Antik och kommer att visas under våren. En nyhet från och med i år är att vi endast säljer förköpsbiljetter. Dessa köper man på Antikmässans hemsida.

Glada att vara tillbaka Egentligen skulle Nordens största antikmarknad ha ägt rum i mars, men på grund av pandemin fick det lov att flyttas fram till 19–22 maj. Då öppnar Antikmässan i full skala precis som innan – en stor och härlig mässa som den alltid har varit.


– Vi är jätteglada över att få öppna igen i maj och hälsar då alla våra besökare varmt välkomna tillbaka till Stockholmsmässan. Vi ska göra vårt yttersta för att ge dig som besökarna så mycket upplevelse som möjligt.

Även om restriktionerna har släppt har mässan vidtagit åtgärder för att alla besökare ska känna sig trygga.


- Vi har breda gångar och ordning och reda så man ska känna sig trygg när man vistas i lokalerna i maj.

Läs mer: antikmassan.se


22 views

댓글


bottom of page